Når Bitcoin først ble introdusert var hensikten at man skulle kunne bruke kryptovalutaen som et betalingsmiddel. Selv om utrolige ting har skjedd med Bitcoin og andre kryptovalutaer er det fortsatt, 20 år senere, fortsatt ikke lett å kjøpe seg brød og melk med kryptovaluta. Dette betyr at veksling mellom kryptovaluta og fiat-valuta er nødvendig.
Ofte Stilte spørsmål om Kryptobørser
Hva er en kryptobørs?
En Exchange er en platform hvor du kan kjøpe, selge og trade kryptovaluta.
Hvorfor trenger jeg en exchange?
Du trenger en exchange for å veksle pengene dine. Dette gjelder enten du trenger å veksle fra fiat-valuta til kryptovaluta eller fra kryptovaluta tilbake til fiat-valuta.
Hvilken type exchange bør jeg bruke?
Hvilken type exchange du bør bruke kommer an på bruken din. Dersom du er en nybegynner og ikke enda er godt kjent med hvordan kryptovaluta virker er det anbefalt at du begynner med en kryptomegler. Dersom du er mer erfaren med kryptovaluta og/eller trading kan det hende at en handelsplattform slik som en kryptobørs er en bedre match for deg.
Dersom du er erfaren innen kryptovaluta, og du bare er interessert i krypto til krypto transaksjoner kan en DEX være en god løsning. Dersom du derimot ønsker en transaksjon mellom krypto og fiat-valuta, men ønsker at denne transaksjonen skal være mest mulig anonym, kan en P2P transaksjon på en P2P markedsplass være den ideelle løsningen.
Typer exchanges
Selv om det er mulig å veksle fiat og kryptovaluta mellom privatpersoner er det i dag mye vanligere at dette gjøres gjennom forskjellige typer exchanges. Under går vi inn på de mest relevante typer av exchanges for nybegynnere.
Meglertjenester
Meglertjenester finnes i form av OTC(Over the Counter) meglere, eller nettbaserte meglerplattformer.
OTC meglere er vanligvis bare interesserte i transaksjoner av en viss størrelse. Noen OTC-meglere tillater transaksjoner på rundt 10 000 dollar, men det er vanlig med høyere minimumsbeløp, ofte rundt 100 000 dollar.
Meglerplattformer er vanligvis åpne for transaksjoner av enhver størrelse. Her gjøres det meste av transaksjonen din automatisk, slik at megleren kan kjøre store mengder mindre transaksjoner uten store administrasjonskostnader.
Meglertjenester vil gi deg en stabil pris som oppdateres periodisk som, når du er ny i kryptomarkedet, kan være enklere å forholde seg til enn de turbulente prisene du finner på kryptobørsene. Meglerplattformer er som regel også mer brukervennlige enn de litt mer kompliserte kryptobørsene som er mer tilpasset for å brukes av profesjonelle tradere.
Noen eksempler på populære meglerplattformer er Coinmama og Coinbase. Kaupang Krypto er et eksempel på en populær norsk meglerplattform.
Handelsplattformer
Automatiserte handelsplattformer setter kjøpere i kontakt med selgere som tilbyr kryptovaluta til en bestemt pris. Plattformen ordner transaksjonen for deg mot et lite gebyr, slik at du ikke trenger å kommunisere direkte med selgeren, men det kan ofte hende at du må vente litt dersom det ikke finnes selgere som er villige til å akseptere prisen din.
Det er ofte de litt viderekomne som foretrekker å bruke kryptobørser. Kryptobørser har den fordelen at de har muligheter for å kjøpe billigere kryptovaluta, men samtidig er de ikke like brukervennlige som meglerplattformer, og egner seg derfor ikke like godt for nybegynnere.
For de litt viderekomne er det til gjengjeld ofte mange fordeler med å bruke kryptobørser ettersom disse har funksjonaliteter slik som for eksempel “limit order” og “stop loss”. Noen kryptobørser gir deg også muligheten til å drive med giring og marginhandel.
Noen av de best kjente kryptobørsene er Binance og Bitstamp.
P2P Markedsplasser
P2P (Peer-to-Peer) plattformer setter også kjøpere i kontakt med selgere, men her gjøres det på en litt annen måte. I P2P plattformer settes kjøperen i direkte kontakt med selgeren slik at disse kan forhandle seg frem til en pris.
en av fordelene med P2P markedsplasser er at de gir rom for mye frihet og fleksibilitet når det gjelder betalingsmetoder, land og lignende. Samtidig betyr fleksibiliteten at du også må ta høyde for risiko i form av forskjellige typer svindlere.
Pacful, LocalBitcoins og HodlHodl er noen eksempler på denne typen markedsplasser.
Decentralized Exchange(DEX)
En DEX er en desentralisert kryptobørs. Det betyr at den fungerer uten sentral styring. Dette betyr at det ikke finnes ledelse, og ingen ansvarlige personer, eller ingen KYC. En DEX har den fordelen at den kan fungere helt uavhengig av nasjonal eller internasjonal politisk innflytelse. Samtidig betyr det naturligvis også at du ikke vil ha noen å klage til som kan ta ansvar dersom noe går galt med transaksjonen din.
Noen eksempler på desentraliserte kryptobørser er Atomex, Balancer, Curve, Uniswap, PancakeSwap og SushiSwap.
Slik velger du en exchange som passer for deg
Som du helt sikkert nå har fått inntrykk av finnes det en stor mengde ulike exchanges å velge mellom dersom du skal kjøpe Bitcoin eller andre kryptovalutaer. Alle de forskjellige alternativene har fristende fordeler, men du vil alltid finne noen som betyr mer for deg enn andre. Under finner du en enkel liste over ting du kan sjekke for å gjøre det lettere å velge.
Sjekk hvilken type exchange det er
Dette spørsmålet er viktig for deg som er en nybegynner. Du vil helst styre unna kompliserte kryptobørser der det er lettere å gjøre ting galt. Hvilken type exchange det er kan også være viktig dersom du er av den typen som liker å holde transaksjonene dine private.
Sjekk støtte for de kryptovalutaene du ønsker å handle i
Ifølge Coinmarketcap finnes det i skrivende stund mer enn 9 500 kryptovalutaer. Hvor mange av disse som er aktive og som faktisk er verdt noe er det ingen som egentlig vet. Av denne grunn vil du finne ut at utvalget av kryptovalutaer kan variere utrolig mye mellom de forskjellige plattformene.
De norske kryptobørsene vil som regel begrense seg til å handle med noen få av de aller mest populære kryptovalutaene. Dette kommer av at det vil være vanskelig å få nok handelsvolum i det norske markedet for de mer ukjente kryptovalutaene.
en av de viktigste tingene du bør sjekke før du bestemmer deg for hvilken exchange du velger er derfor om de faktisk støtter den kryptovalutaen du er ute etter.
Sjekk begrensninger for brukerland
Det er mange regler å forholde seg til når man har med kryptovaluta å gjøre. dette gjelder også for exchanges. Dette er noe du skal være oppmerksom på når du velger kryptobørs. Det er ingen god ide å starte et kundeforhold med en kryptobørs som har regler mot å handle med kunder fra det landet du bor i eller er fra. I verste fall kan du oppleve problemer når du prøver å ta penger ut av kryptobørsen.
Sjekk tilgjengelige betalingsmetoder
Det er store forskjeller mellom hvilke betalingsmetoder som aksepteres av de forskjellige typene exchanges. Generelt sett er PayPal akseptert på veldig få steder. Dette kommer av den høye risikoen selgere tar for chargeback transaksjoner. Du finner muligheter for betaling med PayPal, men disse er vanligvis begrenset til P2P markedsplasser.
Kredittkort-transaksjoner er også en relativ sjeldenhet. De har noe av det samme problemet som PayPal med chargeback problematikken. Likevel vil du finne en del meglerplattformer og kryptobørser som gjør det mulig å betale for kryptovaluta med kredittkort. Dette inkluderer også noen av de mest populære i industrien.
Den beste måten å betale på er vanligvis alltid ved hjelp av en bankoverføring. Med denne betalingsmetoden har du tilgang til det største antallet muligheter. Den er også vanligvis den billigste.
Sjekk gebyrene
Husk å alltid å sjekke gebyrene på en exchange før du begynner å handle der. Det kan virke greit i utgangspunktet, men selv små transaksjonsgebyrer kan bli til store penger på litt lengre sikt dersom du er en aktiv trader.
Sjekk begrensninger på transaksjonsstørrelse
Dersom du er i markedet etter litt større transaksjoner er det ikke sikkert de vanligste kryptobørsene er rett for deg. I de fleste tilfeller vil det være smartest å heller bruke en OTC kryptomegler for denne typen transaksjoner.
Dermed kan du få unnagjort kjøpet ditt enkelt og greit i en eneste transaksjon uten at du opplever at størrelsen av kjøpet påvirker prisen i markedet til ulempe for deg. Noen av kryptobørsene eller de vanligste meglerplattformene har også maksimums-transaksjonsstørrelser som du må være obs på dersom du er ute etter å gjøre store transaksjoner.
Sjekk ryktet
Ifølge Coinmarketcap finnes det per i dag vel over 370 exchanges. Det er slett ikke alle disse som det er anbefalt å handle med. Før du bestemmer deg for å handle på en exchange er det viktig at du tar deg tid til å sjekke om det finnes mye negativ omtale om denne kryptobørsen.
Når du sjekker omtalen er det viktig at du leser den i sammenheng med kryptomarkedet. For eksempel, dersom klagen handlet om treg kundebehandling kan dette være naturlig i en tidsperiode der Bitcoin var i rask vekst ettersom de fleste kryptobørsene i disse periodene ble nedrent av uventet mange nye kunder. Det samme kan være tilfellet når det motsatte skjedde.
En annen viktig ting å se på er om problemet faktisk ble løst til slutt, og om de generelt har god oppfølging på klager.
En annen ting å se på er hvor mye volum de håndterer. Dersom de håndterer mange brukere og mye volum er det naturligvis forventet at man vil motta flere klager. Du bør også vurdere hvor gamle de klagene du finner er, og hvor lenge en exchange har vært i aktivitet.
Et utvalg av anbefalte Exchanges
Under går vi gjennom noen av de mest populære exchanges innen de vanligste kategoriene som brukes av nordmenn i dag.
Coinbase (meglerplattform og kryptobørs)
Coinbase er blant de aller største meglertjenestene for kryptovaluta. I tillegg har den også en populær kryptobørs kalt Coinbase Pro. Når det gjelder handel med kryptovaluta er Coinbase helt klart en av de største aktørene i verden, med over 43 millioner kunder.
I og med at Coinbase er såpass godt kjent er det ofte noe lettere å gjennomføre banktransaksjoner med Coinbase med norske kontoer og kort. Nordmenn kan kjøpe kryptovaluta med kredittkort hos Coinbase med et gebyr på 3.99%. Du kan også bruke SEPA bankoverføring, som vil være mye billigere.
Fordeler
- Tilgjengelig i Norge og de fleste andre land
- Har gode forhold til bankene
- Solid rykte som seriøs aktør i markedet
- Lang historie etter kryptobørs-standard
- Brukervennlig, og vel designet med tanke på nye brukere
- Relativt lave gebyrer
Ulemper
- Noen klager på kundestøtten
Kraken (kryptobørs)
Kraken ble startet allerede så tidlig som i 2011, og er i dag en av de største kryptobørsene målt i volum og likviditet. Kraken er basert i San Francisco, og har alle de godkjenningene de trenger for aktiviteten sin i de fleste statene i USA. I tillegg er de også nå tilgjengelige for kunder i Canada, Asia, Afrika, Sør-Amerika og Europa.
Nordmenn kan sende Euro til kontoen sin på Kraken gratis med SEPA overførsel. Dersom du skal ta ut penger varierer gebyrene på dette noe alt etter hvilke tjenester du bruker, men de fleste gebyrene ser ut til å ligge mellom 0,09 og 1 Euro når du bruker SEPA overførsel.
Fordeler med Kraken
- Gammel kryptobørs med godt rykte
- Lavt innskudd og lave trading fees
Ulemper
- Kraken har ingen meglertjeneste, og egner seg best for mer profesjonelle tradere
- Noen klager om mye nedetid for kryptobørsen
NBX (norsk kryptobørs)
Den norske kryptobørsen Norwegian Block Exchange(NBX) er et relativt nytt norsk tilskudd til det norske kryptomarkedet. Kryptobørsen, som ble grunnlagt av Kjos-familien, som mange kjenner for sin rolle i Norwegian Air Shuttle ASA, planlegger å starte i Norge, men har store internasjonale ambisjoner.
NBX har et unikt samarbeid med Norwegian flyselskapet som gjør at du kan samle poeng fra gebyrene du betaler på NBX, og som kan kan brukes i Norwegian sitt rewards program.
Nordmenn kan lett registrere seg på NBX med BankID. Det er også lett og effektivt å overføre penger mellom kryptobørsen og kontoen din via nettbank. En fordel med NBX er at du ikke må veksle pengene dine til Euro eller Dollar, men kan handle kryptovaluta med norske kroner.
Fordeler
- Registrert hos Finanstilsynet i Norge
- Bank-ID for enkel registrering
- Google Authenticator
- Kjøpe og selge Bitcoin direkte med NOK
- Du får 10% av gebyrene i cashpoints som du kan bruke i Norwegian Reward sitt program
Ulemper
- For de som også er interesserte i å handle mer enn bare Bitcoin er utvalget av altcoins fortsatt veldig lite hos NBX
Bitruption (norsk kryptobørs)
Bitruption, som ble startet i Oslo i 2018 av fire Bitcoin-entusiaster med bakgrunn fra finans og IT, er et enkelt, trygt og brukervennlig sted å kjøpe kryptovaluta. Teamet bak Bitruption fokuserer på å bygge praktiske tjenester for dagligdags bruk av kryptovaluta.
Bitruption, som er registrert hos Finanstilsynet, har alle de nødvendige lisensene for å drive lovlig i Norge. Du registrerer deg enkelt med BankID, og kan lett overføre penger fra nettbanken din.
Fordeler
- Registrert hos Finanstilsynet i Norge
- Tilbyr automatisk skatterapportering i samarbeid med skatteetaten
- Bank-ID for enkel registrering
- Google Authenticator
- Lar deg handle kryptovaluta direkte i NOK
Ulemper
- lite utvalg av altcoins
Kaupang Krypto (norsk meglerplattform)
Den norske meglerplattformen Kaupang ble startet av en gruppe studenter fra NTNU i Trondheim i 2017, og ble i 2020 en del av Arcane Crypto som ble børsnotert på Nasdaq Stockholm tidlig i 2021.
Kaupang Krypto er under tilsyn av det norske finanstilsynet. Du kan enkelt registrere deg med norsk BankID, og bruke nettbanken til å overføre penger til Kaupang. En av de store fordelene med Kaupang Krypto er at de tilbyr et mye bredere utvalg av altcoins enn andre norske exchanges.
Fordeler
- Sterk fokus på brukervennlighet
- Registrert hos Finanstilsynet i Norge
- Bank-ID for registrering
- Stort utvalg av kryptovalutaer
- Handle Bitcoin direkte i NOK
- Gratis skatterapporteringsverktøy utviklet i samarbeid med Skatteetaten, som gjør det enklere for kundene å beregne skatt
Ulemper
- Arbeider som en meglertjeneste, ikke en standard kryptobørs. Du vil derfor vanligvis ikke kunne få fullt så gode tilbud der som på en ekte kryptobørs.
BitNord (norsk kryptobørs)
Den norske kryptobørsen BitNord ble stiftet i 2018, og var klar for transaksjoner i 2020. Siden den gang har den fått gode omtaler. Når du bruker BitNord kryptobørsen veksles pengene dine inn i NOK Stablecoin.
BitNord har enkel registrering med BankID, og lar deg overføre penger ved hjelp av bankoverføring. etter at du har fått overført pengene dine bruker du Stable NOK til å kjøpe andre kryptovalutaer.
Fordeler
- Registrert hos Finanstilsynet i Norge
- Bank-ID for registrering
- Handle Bitcoin fra NOK uten veksling ved hjelp av NOK stablecoin
Ulemper
- Fortsatt en av de mindre kryptobørsene, men voksende og med gode omtaler. Den anbefales foreløpig for de som handler for mindre volum
CEX.io (meglerplattform og kryptobørs)
CEX.io har historie helt tilbake til 2013 da de etablerte seg som GHashs.io. Dette var en såkalt mining pool. Det var dette foretaket som endte opp med å utvikle seg til en meglerplattform og kryptobørs, og det er hovedsaklig dette de har drevet med siden 2015.
Kryptobørsen CEX.io har i dag over 2 millioner brukere, og tilbyr både meglertjenester for nybegynnere, og en kryptobørs som er rettet mot mer avanserte brukere. Kjøp av kryptovaluta med kredittkort er relativt billig på CEX.io med gebører som ligger på 2.99%. Dersom du bruker bankoverføring er det enda mye billigere.
Fordeler
- Veletablert, med et godt rykte etter så mange år
- Høye grenser for kjøp som passer for seriøse tradere
- Har også meglertjenester som passer for nybegynnere
Ulemper
- Kundestøtten har en tendens til å bli overbelastet i travle perioder
- Kjent for å ha noe dårligere kurser, særlig på meglerplattformen
Coinmama (meglerplattform)
Meglerplattformen Coinmama selger kryptovaluta med kredittkort og bankoverføring. Dette er en veletablert og populær plattform for kjøp og salg av kryptovaluta, som har holdt på siden 2013. Coinmama kan skilte med stor kapasitet, og lar det kjøpe kryptovaluta for opptil en million dollar dersom kontoen din er verifisert. Du vil også motta kryptovalutaen din fort.
Gjennom årene har Coinmama vært et stabilt og pålitelig tilbud for de som kjøper kryptovaluta. De har også fått rykte på seg for å være blant de beste når det gjelder kundestøtte. De stabile prisene justeres jevnlig, og er lette å forholde seg til for nye kryptoinvestorer. Samtidig vil du måtte betale litt mer for kryptovalutaen din dersom du kjøper den på Coinmama. Dette gjelder særlig dersom du betaler med kredittkort og må betale ekstra gebyrer for dette som er relativt høye.
Fordeler
- Brukervennlig, med ypperlig kundestøtte
- Pålitelig og stabil med historie tilbake til 2013
- Kapasitet nok til å fasilitere individuelle kjøp av kryptovaluta på opptil 1 million dollar
Ulemper
- Høyere gebyrer enn mange andre om du bruker kredittkort
- Priser som er litt høyere på grunn av de fastsatte prisene
Bitpanda
Den østerrikske plattformen Bitpanda har vært aktiv i kryptomarkedet siden 2014. I dag tilbyr den mer enn bare handel med Bitcoin. Her har du også muligheten til å handle andre kryptovalutaer, aksjer, metaller og fondsandeler. Du kan overføre penger med kredittkort med et 2% gebyr. Du har også muligheten til å bruke mange andre typer bankoverføringer.
Fordeler
- Lave gebyrer for kjøp med kredittkort
- En rekke gode alternativer når det gjelder bankoverføringer
- Brukervennlig plattform som er ideell for nybegynnere
- Basert i Østerrike, med alle de nødvendige lisensene i forhold til EU reglene
Ulemper
- Noen klager på treg kundestøtte
- Høye gebyrer på trading
- Sterk fokus på Eurosonen
Binance (kryptobørs)
Binance, som ble startet i 2017 var i utgangspunktet en kryptobørs som bare kunne brukes for transaksjoner mellom ulike kryptovalutaer. Binance tok fort plassen som den kryptobørsen med størst handelsvolum i verden, og har i dag også fasiliteter for å kjøpe og selge kryptovaluta for fiat-valuta. Binance er vident kjent for å ha noen av de mest konkurransedyktige prisene i markedet.
Du kan handle kryptovaluta både med kredittkort og med bankoverføring. Det gunstigste er dersom du sende penger til kontoen din på Binance ved hjelp av SEPA overføring. Da koster det ingenting. Når du tar ut Euro til bankkontoen din koster dette 0,80 Euro. Overføringer tar 0-3 arbeidsdager.
Fordeler
- Lave gebyrer for trading
- Gratis å motta bankoverføring, og billig å ta ut penger
- Stort utvalg av kryptovalutaer å velge mellom
- Relativt godt rykte, og en av de aller mest populære kryptobørsene
Ulemper
- Til tider treg kundestøtte
- Uklar juridisk grunnlag, med mye flytting mellom jurisdiksjoner
- det verserer rykter om pump and dump, og andre uetiske praksiser som florerer på kryptobørsen, og som man bør være oppmerksomme på.
Bitstamp (kryptobørs)
Bitstamp er en kryptobørs grunnlagt i 2011, og er derfor en av de eldste innen industrien. Det er ganske imponerende at denne kryptobørsen har greid å overleve gjennom de turbulente tidene vi har sett i kryptomarkedet, spesielt de første årene. Dette sees av de fleste som en indikasjon på at Bitstamp er en solid, seriøs og trygg kryptobørs. Kryptobørsen er registrert med alle nødvendige lisenser i Luxembourg.
Nordmenn kan sette inn Euro gratis på Bitstamp-kontoen sin med SEPA transfer. Dersom du vil overføre Euro fra Bitstamp påfaller et gebyr på 3 Euro. I tillegg tilbyr Bitstamp også en rekke andre typer bankoverføringer og korttransaksjoner.
Fordeler
- Veletablert kryptobørs med godt rykte
- Stabil, med alle nødvendige lisenser
- Gratis med SEPA overføring inn til Bitstamp
Ulemper
- Høyere gebyr enn mange av de andre kryptobørsene for overføring av Euro ut via SEPA
- Ikke veldig brukervennlig
- Verifisering av ny bruker kan være tidkrevende
LocalBitcoins (P2P markedsplass)
LocalBitcoins, som ble etablert i Finland i 2012, er en P2P markedsplass som bringer sammen individuelle kjøpere og selgere av Bitcoin. Localbitcoins Transaksjonen på LocalBitcoins gjøres direkte mellom kjøper og selger, men LocalBitcoins har en escrow-funksjon som gjør transaksjonen tryggere.
Dette betyr at LocalBitcoins er en samling av individuelle selgere. Hver av disse selgerne har sitt eget rykte, sine egne prosedyrer og gebyrer. Det varierer også hvilke betalingsmetoder hver enkelt selger aksepterer.
Noen advarer om at det finnes scammere på LocalBitcoins, så her er det verdt å gå litt forsiktig frem, og kanskje gjøre en liten bakgrunnssjekk på den du handler med. Etter sterkt press fra myndighetene introduserte LocalBitcoins KYC prosedyrer for sine brukere. Dette regnes av mange som et steg tilbake for LocalBitcoins.
Fordeler
- Et stort utvalg av selgere fra hele verden
- Escrow-tjeneste for sikrere salg
- Et stort utvalg av betalingsmetoder
Ulemper
- Ofte høye transaksjonskostnader
- begrensninger på transaksjoner
- De enkelte selgerne har individuelle prosesser og aksepterer ulike betalingsmåter
- Individuelle selgere har varierende rykte, så vær oppmerksom på at du kan risikere å treffe på scammere
Paxful (P2P markedsplass)
Paxful er, i likhet med LocalBitcoins, en P2P plattform som fasiliterer transaksjoner direkte mellom kjøper og selger. Paxful har dermed i stor grad de samme fordelene og utfordringene som LocalBitcoins.
En fordel med Paxful er at du har flere valg når det gjelder støttede betalingsmetoder, men det vil alltid være opp til selgeren betalingsmåter som aksepteres. Paxful er forøvrig den plattformen som samarbeider med PayPal om å fasilitere kjøp av kryptovaluta direkte innenfor PayPal-systemet.
Paxful har i det siste startet med introduksjon av begrensede KYC prosedyrer, men ifølge dem er dette for å få slutt på svindel med gavekort som tidligere florerte fritt på markedsplassen.
Fordeler
- Stor fleksibilitet med 350 forskjellige betalingsmåter
- 5 millioner brukere
- Escrow-tjeneste for å unngå scammere
Ulemper
- Mange selgere har høye transaksjonskostnader og/eller gir dårlig kurs
- Begrensninger på transaksjoner
- Risiko for å komme borti scammere dersom du ikke er forsiktig
Hodl Hodl
Hodl Hodl er en annen markedsplass. Dette regnes som ett av få steder man i dag fortsatt kan bruke uten å måtte kaste bort timer og dager av livet ditt på slitsomme KYC prosedyrer. I følge Hodl Hodl sine nettsider tar det rundt 3 minutter å registrere seg og komme i gang. Dette stemte faktisk når vi prøvde det. Registreringen var overraskende knirkefri.
Hodl Hodl virker slik at de setter kjøper og selger i kontakt med hverandre, men håndterer aldri pengene. Transaksjoner utføres ved at selger sender kryptovaluta til en escrow adresse der de står trygt til betaling har blitt mottatt. Hodl Hodl tar et gebyr på bare 0,3% for tjenestene sine.
Wall of Coins
Wall of Coins har en del til felles med Hodl Hodl. Dette er også et sted du kan handle uten trenger å sette opp kompliserte kontoer. Nettsidene deres sier at du kan fullføre et kjøp på 15 minutter. Som en del av tjenesten blir du spurt om hvor du befinner deg, slik at tjenesten kan finne de nærmeste stedene der det kan være aktuelt for deg å betale for kjøpet. For eksempel en Western Union eller en bank.
KYC
I disse dager er det en stadig økende fokus på personvern. Samtidig har vi aldri måttet skeie ut med mer personlig informasjon til bankvesen og myndigheter enn det som har blitt standarden i dagens samfunn. Uansett hva man tenker om prinsippet bak dette og de underliggende farene dagens informasjonssamfunn innebærer for individuell frihet, er en ting sikkert, og det er at KYC prosesser kan være utrolig plagsomme og tidkrevende.
Det kan være lett å legge skylden her på den individuelle kryptobørsen når de spør og graver om personlig ID, bevis på at du bor der du sier du bor, og noen ganger også bevis på hvor pengene dine kommer fra. Uheldigvis for kryptobørsen er det faktisk lite de kan gjøre for å forbedre situasjonen ettersom dette er informasjon som de innhenter etter ordre fra myndighetene.
Det positive er at den økende interessen fra myndighetene er et klart bevis på at kryptovaluta er kommet for å bli, og at myndighetene tar dem seriøst. Dette gjør det selvfølgelig ikke mindre frustrerende.
Konklusjon
Det finnes i dag et stort antall exchanges å velge mellom. de kan som oftest deles inn i meglertjenester, kryptobørser, og P2P markedsplasser. I tillegg finnes det også protokoller, slik som for eksempel Uniswap eller sushiswap.
For de fleste nybegynnere vil en kryptomegler være den beste løsningen. Med en kryptomegler har man som regel en tjeneste som er lettere å forstå, og en pris som er klar. Kryptobørser er her mye vanskeligere for nybegynnere å håndtere, med alternative funksjoner slik som stop-loss, giring og lignende.
For noen handler krypto i mye større grad om personvern enn for andre. Dersom du ønsker å forbli anonym, finnes det noen P2P tjenester som faktisk.gjør dette mulig. Du kan også handle uten å trenge å bruke KYC dersom du handler på desentraliserte børser, eller DEXer, slik som for eksempel Uniswap, sushiswap , eller pancakeswap, men disse er ofte ikke relevante for nybegynnere ettersom de bare fungerer for transaksjoner som ikke innebærer fiat-valuta.