I det siste har det det kommet flere norske aktører inn på kryptomarkedet som tilbyr nordmenn å kjøpe Bitcoin. Mest nevneverdige er kanskje Firi og NBX. Begge disse har den fordelen at de tilbyr handel med Bitcoin i norske kroner. Samtidig har begge også den ulempen at de for øyeblikket ikke godtar betaling via kredittkort.
Man kan godt klø seg i hodet og lure på hvorfor disse ellers så fremsynte bedriftene skal være så bakvendte og sære i en tid når man til og med kan betale vafler på bedehusbasar med kort…svaret ligger kanskje mindre hos disse bedriftene og mer i norske banker sin holdning overfor kryptovaluta generelt, og kryptovalutakjøp med kredittkort spesielt.
Ditt første kjøp av Bitcoin med kredittkort – 3 enkle steg
Stegene under gir deg en kjapp oversikt over de viktigste stegene du må gå gjennom den første gangen du kjøper Bitcoin med kredittkort. Ved påfølgende kjøp vil prosessen naturligvis være enklere ettersom registreringen allerede vil være unnagjort.
Prosessene varierer naturligvis en del blant de ulike kryptobørsene. Vi bruker Skilling sin prosess som et eksempel her ettersom den er blant de mest lettvinte. Med Skilling trenger du ikke å sette opp en Bitcoin-lommebok før du begynner å kjøpe Bitcoin.
Slik virker prosessen til Skilling:
- Begynn med å åpne en konto på denne siden, der du vil bli spurt om å skrive inn ønsket brukernavn og passord, Fullt navn, e-post og telefonnummer. Så snart du har verifisert e-postadressen din i e-postleseren din, vil du automatisk blir videresendt til handelsoversikten din.
- Fra handelsoversikten må du deretter velge kredittkort som innskuddsmetode. Her har du ganske stort utvalg. Foruten kredittkort/debetkort(VISA, MasterCard, Discover) kan du også velge blant SEPA bankoverføring, PayPal, Klarna, Neteller og en rekke andre betalingstyper. En fordel når du bruker kredittkort er at du vil som oftest vil få pengene tilgjengelige på trading-kontoen din i løpet av få minutter.
- Etter at du har gjort et innskudd på kontoen kan du gå til kryptovaluta-alternativet i handelsoversikten. Her kan du enkelt legge inn ordre og kjøpe (eller selge) Bitcoin for ønsket beløp.
En grei ting med Skilling er at du kan kjøpe bitcoin for opptil 20 000 kroner før du trenger å gå gjennom den fullstendige KYC prosessen. Husk imidlertid på at du likevel må gå gjennom KYC prosessen før du kan ta ut penger fra Skilling, så det kan gjerne være like greit å ordne dette fra starten av.
Les mer: Hva er Bitcoin?
Bitcoin kurs
Kredittkortet mitt virker ikke?!
Konspirasjonsteorier
Mange har gjennom de siste årene opplevd at kredittkortet har blitt avvist når de har prøvd å bruke det til å kjøpe kryptovaluta. Hvorfor er Bankene så kritiske til Bitcoin? Det hviskes og tiskes selvfølgelig stadig i krokene om bankenes store konspirasjon mot kryptovaluta.
Det er lett å se hvordan bankene, i sin nåværende form, bør føle seg truet av konkurransen fra visse kryptovalutaprodukter på litt lengre sikt. Det finnes likevel sannsynligvis enklere forklaringer som ligger nærmere sannheten for hvorfor mange banker er skeptiske til kryptovalutakjøp med kredittkortet ditt.
Forvirring
Kryptomarkedet er i konstant endring, og utviklingen som startet med den første Bitcoin transaksjonen den 3. Januar 2009, har i løpet av det siste tiåret utviklet seg til et stort økosystem som ifølge data fra Coinmarketcap i skrivende stund inkluderer 4.765 individuelle kryptovalutaer som handles på 368 forskjellige kryptobørser, og et utall av meglere og OTC meglere over hele verden. Selv denne oversikten inneholdt ikke den nylig etablerte Stable NOK fra BitNord som er basert på norske kroner.
For å gjøre ting enda mer komplekst har en rekke DeFi (distributed finance) produkter kommet inn i kryptomarkedet de siste årene, slik som for eksempel Uniswap og Sushiswap. DeFi produkter er på full vei inn i områder som sparing, betalingsløsninger, lån, giring og marginhandel, prediction markets, derivater, forsikring, KYC og identitet, og mer.
Dette er en mildt sagt lynrask utvikling dersom vi sammenligner det med nettbaserte transaksjoner generelt, som har vært under utvikling siden studenter først begynte med kjøp og salg av marihuana over ARPANET på Stanford i 1971, og som både banker og myndigheter har hatt 50 års tid på seg til å justere seg til.
resultatet av denne raske utviklingen er mye forvirring og manglende retningslinjer blant bankene når det gjelder hvordan skal forholde seg til kryptovaluta. Banker og kredittkortselskaper er for det meste konservative, og har prøvd å holde seg på den sikre siden i den politiske usikkerheten som har oppstått rundt Bitcoin.
Mange av dem bestemte seg for at det enkleste var å rett og slett blokkere denne typen transaksjoner. Ett av unntakene her var S-banken som har vært langt fremme når det gjelder kryptovaluta, og som har latt kundene bruke kredittkortene sine til å kjøpe kryptovaluta.
Paralleller til betaling på spillsider
Dersom man ser litt etter vil man finne en lignende forvirret holdning til pengespill. Norske kredittkortselskaper fikk i 2010 pålegg om å blokkere nordmenn fra å bruke internettbaserte gamblingrelaterte sider. Dette hadde naturligvis alt å gjøre med beskytte oss uskyldige nordmenn fra å bli utnyttet av grådige utenlandske spillsider, og lite å gjøre med trusselen disse sidene utgjorde for inntektene til Norsk Tipping…
De nettbaserte spillsidene var selvsagt i gang med mellommenn som kunne kjøre transaksjonene som “ikke gambling relaterte transaksjoner” nesten like fort som restriksjonene ble implementert. Den mest merkbare effekten av disse tiltakene var kanskje at kredittkortselskapene greide å forarge utallige nordmenn på ferie eller forretningsreiser som prøvde å betale for hotellrom, middager og lignende i Las Vegas og Macau.
Betaling på internasjonaler spillsider med norsk kredittkort er fortsatt en “katt og mus lek” der noen tjenester tidvis blokkeres mens andre, nye betalingsformidlere kommer til like fort som de gamle forsvinner.
Velmenende blokkering av mindre kryptobørser
I noen tilfeller kan man få fullført kjøp med kredittkort på for eksempel Coinmama, Coinbase eller Binance, samtidig som man ikke får godkjent kjøp på mange av de 360+ andre kryptobørsene.
Dette kan rett og slett ha med at banken regner førstnevnte som sikre og seriøse aktører, mens mange av de resterende kryptobørsene ikke kan verifiseres som seriøse aktører av banken. Selv om noen kanskje føler at det er greit å bli advart om en potensiell risiko er det stor forskjell på en velmenende advarsel og en blokkering som påvirker hva vi som brukere kan investere i.
Reduserte chargebacks gir flere muligheter for kjøp av Bitcoin med kredittkort
Chargebacks er en prosess som skjer når en kunde klager på en transaksjon. Når det gjelder salg av kryptovaluta kan klagen for eksempel være at kunden klager på at han ikke har mottatt kryptovalutaen. Problemet for kredittkortselskapet er at kryptovaluta-transaksjoner er P2P transaksjoner som går mellom 2 parter.
Det er derfor ofte vanskelig eller umulig for bankene å sjekke dette. Når det gjelder Bitcoin vil det, ettersom blokkjeden er åpen, faktisk være teoretisk mulig å sjekke dette dersom bankene har all transaksjonsinformasjonen. Likevel er det veldig få banker som har den ekspertisen som trengs for å håndtere slike saker.
Dersom det oppstår situasjoner der det er tvil vil kredittkortselskapet vanligvis gi medhold til kundene sine og kreve at selgeren tilbakebetaler pengene. I de tilfellene der det er snakk om en uærlig kunde vil denne kunden da bli sittende igjen med både kryptovaluta og de feilaktig refunderte pengene.
Denne usikkerheten kan for noen banker være grunnen til at de holder seg unna kjøp av kryptovaluta med kredittkort. I andre tilfeller kan tidligere chargebacks fra svindlere ha ført til feilaktig svartelisting av kryprobørser, slik at disse får vanskeligheter med å motta kredittkortbetalinger, og dermed faktisk blir offer i dobbelt forstand.
Chargeback problematikken er en medvirkende grunn til at det vanligvis koster mer å kjøpe Bitcoin med kredittkort. Samtidig har ting forandret seg også på dette området i det siste. I de siste årene har heldigvis mye skjedd innen utviklingen av programvare for identifisering og forebygging av svindel. Dette har gjort det mindre risikabelt for de som selger kryptovaluta å tilby kredittkort som betalingsløsning.
Resultatet er at det nå er mye lettere enn det var for bare noen få år siden å kjøpe kryptovaluta med kredittkort.
Steder der du kan kjøpe Bitcoin med kredittkort
Mange av bankene tillater i dag kredittkort-transaksjoner for kjøp av Bitcoin. Du kan fortsatt regne med at disse er relativt forsiktige, og fortrinnsvis støtter de mest etablerte kryptobørsene. Under går vi gjennom en liste av steder der mange nordmenn, avhengig av banken de bruker, vil ha muligheten til å kjøpe kryptovaluta med kredittkortet sitt.
Skilling

Skilling er ikke en vanlig kryptobørs, men en handelsplattform som er spesielt tilrettelagt for handel med Contracts for Difference (CFD). Dette gjør Skilling til en plattform som er mest praktisk for de som kjøper Bitcoin for å handle med dem og tjene penger på de stadige svingningene i markedet.
På plattformen har du,m i tilgang til Bitcoin, tilgang til et stort antall andre CFDer i alt fra aksjer til fiat valutaer og råvarer. Før du kaster deg utpå og begynner med å handle CFDer er det viktig å være klar over at, selv om handel med CFDer kan gi gode muligheter for høy profitt, så er det også veldig risikabelt. Hos Skilling taper rundt 67% av de som først prøver seg med CFDer penger.
Dersom du bare ønsker å kjøpe Bitcoin på Skilling er dette mulig. Det koster ingenting å overføre penger til Skilling dersom du overfører i USD. eToro har en egen oversikt over hvordan gebyrer virker på plattformen. Dette er relativt komplekst i og med at du har mange forskjellige produkter, i tillegg til at man har tilgang til giring og marginhandel. Du kan finne ut mer om gebyrene til Skilling her.
Plattformen har både Bitcoin-lommebok og kryptobørs. Det er også mulig å ta ut dine faktiske Bitcoins, men prosessen for dette er ikke like strømlinjet som på andre kryptobørser, og Skilling anbefales derfor først og fremst til de som kjøper Bitcoin for å drive med pris spekulasjon.
Fordeler
- Muligheter for å også investere i en bredere portefølje i tillegg til Bitcoin
- Lave gebyrer
- Brukervennlig trading
Ulemper
- Lett å bli fristet til å investere i CFDer med høy oppside og veldig høy risiko
Coinbase
Med over 43 millioner kunder er Coinbase den størsten Bitcoin megleren i verden. Den er også en av de mest anerkjente, og banker fra mer enn 100 land i verden har åpnet transaksjoner med Coinbase.
Det gode ryktet til Coinbase som en seriøs aktør i markedet har gjort at mange norske banker som generelt er skeptiske til kryptovaluta også er åpne for kredittkort-transaksjoner med denne kryptobørsen.Brukere i Norge har muligheten til å kjøpe Bitcoin med kredittkort gjennom Coinbase. Coinbase sitt gebyr er 3.99% for kredittkorttransaksjoner.
Fordeler
- Tilgjengelig i de fleste land
- Veletablert, med et godt rykte
- Brukervennlig
- Relativt lave gebyrer
- Ofte tilgjengelig også med kredittkort fra mer konservative banker
Ulemper
- Kundestøtten er kjent for å være relativt dårlig
Binance
Selv om Binance egentlig er en kryptobørs som bare driver med transaksjoner mellom forskjellige kryptovalutaer, så har de et samarbeid med selskapet Simplex som gjør at de også har muligheten til å fasilitere transaksjoner fra fiat-valuta. Kredittkorttransaksjoner koster rundt 3.5% på Binance.
Binance, som ble startet i 2017 regnes som en relativt ung kryptobørs i forhold til for eksempel Coinbase som ble startet i 2012. Likevel klarte Binance å bli den største kryptobørsen i verden i handelsvolum allerede i 2018. I dag er Coinbase helt klart en av de aller mest populære kryptobørsene i verden.
Binance opererer med flytende priser, og du har derfor ingen prisgarantier når du handler med denne kryptobørsen, slik som du får blant annet hos Coinmama. samtidig vil du se at dette i gjennomsnittet vil gi deg lavere pris.
Fordeler
- Lave gebyrer for handel
- Stort utvalg av valutaer
- Lar deg lage anonyme kontoer
- Relativt godt rykte
- En av de aller mest populære kryptobørsene
Ulemper
- Ingen direkte fiat-transaksjoner ettersom disse gjøres gjennom partneren Simplex.
- Til tider treg kundestøtte
- Uklar juridisk grunnlag, med mye flytting mellom jurisdiksjoner
- Klager om at pump and dump, og andre uetiske praksiser florerer fritt, og kanskje til tider er støttet av ledelsen
Coinmama
bilde: https://www.weusecoins.com/images/coinmama-review.jpg
Spesialiteten til Coinmama er salg av Bitcoin ved hjelp av kredittkort. Dette har de gjort siden 2013, og dette er noe de er gode på. Med en verifisert Coinmama konto kan de fasilitere kjøp av så mye som $1 million i Bitcoin, og du får tilgang til kryptovalutaen din fort.
Coinmama sin tjeneste er rask og pålitelig, og du får dine Bitcoin så snart du er ferdig med kjøpet. De har også en veldig god kundestøtte som er tilgjengelig for spørsmål. En av ulempene med Coinmama er at de har høyere gebyrer enn mange av de andre i markedet.
Coinmama har også stabile priser som settes periodemessig. Dette betyr at du som kjøper vil bli tilbudt en pris som ikke vil forandre seg før transaksjonen er fullført.
Fordeler
- God kundestøtte
- Veletablert, med godt rykte
- Høy kapasitet
- Brukervennlig
- Fastsatte priser
Ulemper
- Høyere gebyrer enn mange av de andre i markedet
- Priser som ofte ligger litt over gjennomsnittet på grunn av de fastsatte prisene
Bitstamp
Den Luxembourg-registrerte kryptobørsen Bitstamp, som ble grunnlagt i 2011, er en av de eldste og mest velrenommerte kryptobørsene. Denne kryptobørsen har alle de nødvendige lisensene i Luxembourg og regnes derfor for å være en solid og trygg kryptobørs. På Bitstamp kan du, i likhet med Binance, gjøre kjøp ved hjelp av betalingsformidleren Simplex.
Gebyr for kredittkorttransaksjoner er 5% på toppen av det du eventuelt må betale til kredittkortselskapet.
Fordeler
- Veletablert kryptobørs med godt rykte
- Stabil, med alle nødvendige lisenser
- Billige transaksjoner med bankoverføring innen Europa
Ulemper
- Relativt høyt gebyr for kredittkorttransaksjoner
- Ikke veldig brukervennlig
- verifisering av ny bruker kan ta litt tid.
CEX.io
CEX.io er et velrenommert selskap med historie tilbake til 2013 da de først drev en London-basert mining pool kalt GHashs.io. Selskapet har drevet kryptobørs siden 2015, og brukes nå av mer enn 2 millioner brukere. CEX.io tilbyr både kryptobørs og meglertjenester.
CEX.io er en av de billigere stedene å kjøpe Bitcoin med kredittkort, med et gebyr på bare 2.99%.
Fordeler
- Relativt lave priser for meg
- Gammelt og velrenommert firma
- høye grenser for kjøp
Ulemper
- Til tider treg kundestøtte
- Kursen kan være litt høyere enn hos konkurrenter
Bitpanda
Den østerrikske plattformen Bitpanda har vært inne i kryptomarkedet siden 2014. I dag tilbyr Bitpanda handel med både kryptovaluta, aksjer, metaller og fondsandeler. På Bitpanda plattformen er det mulig å kjøpe Bitcoin med kredittkort, samt med mange andre betalingsmåter. Plattformen har et 2% gebyr for kjøp av kryptovaluta med kredittkort.
Fordeler
- Lave gebyrer for kjøp med kredittkort
- enkel og brukervennlig
- Er basert i Østerrike, og har de nødvendige lisensene i forhold til EU reglene
Ulemper
- Noen brukere klager på dårlig respons hos kundestøtten
- Relativt høye gebyrer på trading
- Stor fokus på Eurosonen
Verifisering, KYC og AML

Ettersom kryptomeglere og kryptobørser tar på seg mer risiko når de selger Bitcoin via kredittkort enn dersom de tar betalt via bankoverføring, betyr dette også at prosessen med verifisering ofte er strengere for kredittkort. Prosessen under viser noen av de stegene som ofte inkluderes i Verifiseringsprosessen.
- Sett opp konto og fyll ut personlig informasjon. Dette inkluderer i disse dager ofte både informasjon om hvor pengene kommer fra, og om man er assosiert med politisk eksponerte personer.
- Du vil deretter vanligvis bli bedt om å sende inn en kopi av ID dokumentet ditt. I tillegg må man ofte ta et bilde eller en video av seg selv, kanskje med en slags håndskrevet beskjed som beviser at dette er et eget bilde tatt spesielt med tanke på den registreringen.
- Vent på godkjenning
Kryptobørsen eller megleren spør deg om denne informasjonen for å sikre seg mot situasjoner der de kan holdes medskyldige i hvitvasking av penger eller andre kriminelle aktiviteter.
Når det er lurt å kjøpe Bitcoin med kredittkort
Kjøp av Bitcoin med kredittkort er for mange den enkleste måten å betale på. Mange betaler de fleste kjøpene sine gjennom måneden ved hjelp av kredittkortet, så hvorfor skulle investeringen i Bitcoin være så forskjellig?
En av de tingene det er verdt å sjekke her er hvordan kredittkortselskapet klassifiserer et kjøp av Bitcoin. Dersom kredittkortet ditt klassifiserer kjøpet som et kjøp kan det hende du får en rentefri måned på kredittkortet ditt. Det sier seg selv at dette kan være en stor fordel dersom du bruker det rett og betaler ned beløpet før måneden er over.
Samtidig vil andre kort klassifisere kjøpet ditt som et kontantuttak. Dette betyr at de høye kredittkortrentene starter å løpe umiddelbart. Da er det viktig å betale dette ned så fort som overhodet mulig. Og det kan være like greit å bruke bankoverføring med mindre det er viktig å få gjennomført transaksjonen fort.
Som konklusjon kan man si at det kan være lurt å bruke kredittkort for å kjøpe Bitcoin i de tilfellene der det er riktig å få gjennomført transaksjonen fort. Det kan også være lurt å kjøpe Bitcoin med kredittkort dersom kredittkortet ditt gir deg en rentefri måned på Bitcoin-transaksjoner.
Det er generelt sett lite lurt å kjøpe bitcoin med kredittkort dersom du kjøper Bitcoin for mer lånte penger enn det du har råd til å tape.
Fordeler og ulemper med å kjøpe Bitcoin med kredittkort
Som du helt sikkert har forstått fra artikkelen ovenfor kan kjøp av bitcoin med kredittkort ha både fordeler og ulemper. Under oppsummerer vi noen av de viktigste fordelene og ulempene med kjøp av Bitcoin med kredittkort.
Fordeler med å kjøpe Bitcoin med kredittkort
- Transaksjonene går veldig fort, og du kan komme i gang med handelen med en gang
- Relativt lettvint
- Trygt for kjøper
- Mange kredittkortselskaper gir deg rentefri måned
Ulemper med å kjøpe Bitcoin med kredittkort
- Noen utstedere lar deg ikke kjøpe Bitcoin med kredittkort
- Koster mer enn kjøp med bankoverføring ettersom selger tar høyde for chargebacks
- Det kan være fristende å kjøpe for mer enn man egentlig har råd til å investere
- Identifikasjonsprosessen kan være litt langdryg den første gangen man registrerer seg
Ofte Stilte spørsmål ved kjøp av Bitcoin med kredittkort
Hvorfor kjøpe Bitcoin med kredittkort?
For mange er det å bruke et kredittkort den raskeste måten å komme i gang med Bitcoin. Kredittkort er også en betalingsmåte som godtas på mange forskjellige kryptobørser og hos mange meglere over hele verden.
Bør jeg kjøpe Bitcoin med kredittkort?
Kredittkort er for mange en av de sikreste måtene å kjøpe kryptovaluta på. Det er også en av de raskeste måtene å komme i gang, så det kan ofte anbefales for tidssensitive muligheter. Samtidig er det viktig å huske på at det ikke er anbefalt å låne penger på kredittkortet ditt for å investere i Bitcoin både fordi kredittkort har høye renter, og fordi Bitcoin fortsatt regnes som en investering med høy risiko.
Hva er chargebacks?
Chargebacks betyr at kredittkortselskapet krever pengene til en av kundene sine tilbakebetalt fra selgeren. Chargebacks skjer i tilfeller der kunden klager på kjøpet sitt.
Hvor kan jeg kjøpe Bitcoin med kredittkort?
I dag er det stadig flere kryptobørser og meglere som tillater kjøp av Bitcoin med kredittkort. De enkleste stedene å kjøpe Bitcoin for nybegynnere er kanskje Coinmama eller Coinbase. I denne artikkelen går vi gjennom en rekke forskjellige steder der du kan kjøpe Bitcoin med kredittkort, og noen av fordelene og ulempene med hvert av disse.
Hva er den største fordelen med å kjøpe Bitcoin med kredittkort?
En stor fordel med å kjøpe Bitcoin med kredittkort er at det ofte er den aller raskeste måten å gjennomføre transaksjonen på. Om overføringen må vente til neste dag høres kanskje ikke så veldig viktig ut helt til man oppdager at prisen på Bitcoin ofte kan variere med mange tusen kroner fra dag til dag. I tillegg kan det være en fordel å ha tilgang til pengene for å investere akkurat når sjansen byr seg enten de er på konto eller ikke.
Hva er ulempene med å kjøpe Bitcoin med kredittkort?
Kjøp av kryptovaluta med kredittkort koster ofte noe mer enn kjøp med bankoverføring. I tillegg bør du alltid være forsiktig med å kjøpe kryptovaluta for penger du ikke har ettersom kryptovaluta fortsatt sees som en veldig risikabel investering.