I utgangspunktet høres det å kjøpe Bitcoin kanskje komplisert ut, men det er egentlig ikke vanskeligere enn at de aller fleste kan greie det selv med litt bakgrunnsinformasjon.
Ditt første kjøp av Bitcoin – 3 enkle steg
Her en en rask guide på hvordan du kjøper din første Bitcoin
Steg 1 – Gå inn på Firi.no å registrer bruker
Steg 2 – Når du har registrert deg som bruker kan du sette inn penger til Firi. Du kan bruke Vipps, Visa eller Mastercard.
Steg 3 – Du verifiserer deg enkelt hos firi via Vipps eller BankID
Steg 4 – Når du har satt inn penger kan du enkelt kjøpe Bitcoin eller annen kryptovaluta hos Firi.
I denne artikkelen gir vi deg den bakgrunnsinformasjonen du trenger for å komme i gang med å kjøpe Bitcoin. Vi går gjennom de følgende viktige temaene:
- Lagring av bitcoin og valg av Bitcoin wallet
- De forskjellige stedene du kan kjøpe Bitcoin
- Ulike betalingsmetoder og kostnader
- KYC og AML
- Timing for kjøp av Bitcoin
- Risikoer
Hvorfor stadig flere kjøper Bitcoin
I disse dager har man følelsen av at fiat valuta mange steder er i ferd med å gå helt av hengslene. Bildet under gir et bilde av den dominerende valutaen i verden i dag, US Dollar, og hvor mye valuta som har blitt utstedt på veldig kort tid i det siste.
source: tradingeconomics.com
Det er vanskelig å se hvordan den massive mengden av USD som kommer inn i sirkulasjon kan unngå å føre til seriøs inflasjon i den nære fremtid dersom situasjonen ikke snus helt på hodet. Den nåværende situasjonen er rett og slett ikke holdbar. Vi ser allerede faresignalene i form av uholdbart lave renter mer eller mindre over alt i verden.
I en slik situasjon må man være ganske tett under topplokket for å ha pengene sittende i en bankkonto. De tradisjonelle alternativene er aksjer eller gull. Aksjer kommer til å ta en støyt dersom økonomien forverres. Gull er relativt upraktisk dersom man skal lagre det fysisk. Dersom man kjøper gull som man ikke holder selv blir man nødt til å stole på det firmaet som påstår at de holder gullet for oss.
Bitcoin har her kommet inn som et veldig populært alternativ i det siste. I likhet med gull finnes Bitcoin begrenset mengde, og det har den fordelen at det er lett å lagre selv store verdier digitalt, eller til og med på papir. Man trenger heller ikke å være avhengig av andre institusjoner for å holde Bitcoin, men kan selv holde verdiene.
På grunn av at Bitcoin er en deflasjonsvaluta vil den mest sannsynlig stige ytterlige i verdi ettersom folk flykter fra fiat-valutaer med stadig stigende inflasjon.
Slik lagrer du Bitcoin
Public key og private key
I bunn og grunn trengs to ting for å bruke Bitcoin. Disse er “public keys” og “private keys”.
Public keys, som også også ofte kalles “Bitcoin-adresse” er den du bruker for å motta Bitcoins. Dette kan sammenlignet med en e-postadresse, og det er ingen problem å dele denne med andre i likhet med hvordan du deler en e-postadresse med mennesker du ønsker å motta e-post fra. En Bitcoin-adresse starter med tallene 1 eller 3.
Her er et eksempel på en bitcoin-adresse (public key): 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2
En private key er et slags passord du trenger for å kunne sende dine Bitcoins, litt i likhet med passordet du bruker for å logge deg inn på e-postkontoen din. Dette er informasjon du må ta vare på, og som du ikke bør dele med noen. Det anbefales å ikke lagre dette på datamaskinen din, men heller skrive det ned og lagre det på et trygt sted.
Bitcoin-lommebok
Det første du trenger når du skal gå i gang med å kjøpe Bitcoin er derfor å sette opp Bitcoin-lommeboken din slik at du kan motta Bitcoin du kjøper. Bitcoin-lommebøker varierer mye når det gjelder funksjonalitet, men de har det til felles at de hjelper deg med å sende, motta og lagre bitcoin på en lignende måte som Gmail eller Outlook gjør dette for e-post.
Det finnes en rekke forskjellige typer Bitcoin-lommebøker som kan ha veldig forskjellige egenskaper. Under går vi inn på disse forskjellige typene, og hva du må tenke på for å forsikre deg om at du velger rett Bitcoin-lommebok.
Non-Custodial wallets
En kryptolommebok som er “non-custodial” betyr at det kun er deg selv som har tilgang til, og kontrollerer dine bitcoins uten at tredjepart er involvert. Det finnes mange slike non-custodial wallets, inkludert den første bitcoin-lommeboken som ble laget. Fordelen med non-custodial wallets er at du har full kontroll på kryptovalutaen din.
Samtidig er det bare du som er ansvarlig for sikkerheten til kryptovalutaen din. Dersom du for eksempel mister passordet til bitcoin-lommeboken din er det ingen som kan hjelpe deg. Denne typen kryptolommebok er i mange tilfeller bundet med en enkelt enhet. Dette gjør kryptolommeboken sikrere, men samtidig kan du risikere å miste dine bitcoins dersom for eksempel PCen din blir ødelagt eller stjålet, og du ikke har en backup av krypto lommeboken.
Custodial wallets
Custodial wallets er tredjeparts bitcoin-lommebøker. Disse er kryptolommebøker som kontrolleres av en annen person enn deg. Med andre ord betror du en annen person med verdiene dine. Dette vil i mange tilfeller være en kryptobørs eller en annen lignende bedrift. Disse kryptolommebøkene er vanligvis laget for nybegynnere, og er derfor ofte lettere å bruke. ‘
En stor fordel med custodial wallets er at det her kan være mulig å få hjelp til å få tilbake verdiene dine dersom du for eksempel mister passordet ditt. Denne typen lommebok er ofte også tilgjengelig fra andre steder enn enheten din, og dermed kan du fortsatt ha tilgang til verdiene dine dersom datamaskinen din for eksempel skulle bli ødelagt.
En ulempe med denne typen kryptolommebøker er at de, ettersom de er nettbaserte, har større sjanse for å bli hacket dersom leverandøren av kryptolommeboken ikke gjør en god jobb. Heldigvis er det i dag mange seriøse aktører som tilbyr kryptolommebøker med sikkerhet på linje med det du får i banken din, slik som for eksempel 2FA og engangspassord.
Multi-Signatur Bitcoin wallets
En multi-signatur kryptolommebok, også kalt multisig-lommebøker, er kryptolommebøker der du trenger mer enn en person for å autorisere transaksjoner. Dette kan sammenlignes med bankkontoer der transaksjoner trenger signaturen fra flere eiere for å kunne gjennomføres.
Disse kryptolommebøkene regnes som sikrere i og med at man fortsatt har tilgang til verdiene dersom man mister en av lommeboken sine private keys. En måte å bruke en multisig-kryptolommebok er å beholde 2 private keys selv og gi en til en venn. Dermed kan du fortsatt få tilgang til pengene dine dersom du mister en av krypto-lommeboken sine private keys. Det er også umulig for en tyv som får tak i en av adgangskodene å stjele innholdet i kryptolommeboken.
Hardware wallets
Fysiske “hardware wallets” regnes som en sikker måte å lagre Bitcoin på. Dette kan for eksempel dreie seg om en vanlig minnepinne, eller en spesiell fysisk bitcoin lommebok slik som for eksempel TREZOR eller Ledger. Disse fysiske enhetene er holder din “private key” for deg, og regnes som sikrere enn såkalte “software wallets” fordi de ikke er koblet til internett.
Bitcoin på papir
I bunn og grunn er en Bitcoin-lommebok bare noen bokstaver og tall. Disse kan også skrives ned på et stykke papir, noe som kalles en “paper wallet”. Paper wallets kan også krypteres, og regnes da for å være blant den sikreste formen for lagring av Bitcoin som det er mulig å få.
Lagring på kryptobørs
Det kan være lettvint å la verdiene stå inne på kryptobørsen, men det anbefales ikke å ha for mye penger stående inne på kryptobørsen når du ikke bruker dem. Når du kjøper bitcoin på en kryptobørs anbefales det på det sterkeste at du flytter kryptovalutaen din fra kryptobørsen til en kryptolommebok slik at du er i full kontroll over kryptovalutaen din.
Det er et kjent faktum at mange har mistet bitcoins på grunn av hackede kryptobørser eller kryptobørser som har stengt. Husk, det er ikke dine bitcoin før de er i lommeboken din.
Hvordan du velger rett Bitcoin wallet
Det er mye å tenke på når du velger krypto-lommebok, og det kan føles vanskelig å vite hva man skal velge. Da kan det være beroligende å huske på at det viktigste er at du faktisk har en kryptolommebok slik at du kan komme i gang. Det er mindre viktig hvilken du har ettersom du når som helst kan bytte til en annen kryptolommebok dersom det skulle være nødvendig. Likevel må du gjøre et valg, og bør da ta ta følgende faktorer med i beregningen.
Hvor ofte kryptovalutaen skal brukes
Hvor ofte du mottar bitcoin betyr egentlig lite, her er alle kryptolommebøker egentlig det samme. Alt du trenger å gjøre er å gi folk adressen til bitcoin-lommeboken din. Det er når du skal sende bitcoin til andre at det blir litt forskjellig.
Dersom du tror du kommer til å sende bitcoin ofte kan det være greit å bruke en kryptolommebok som virker på mobilen din slik at du alltid har lettvint tilgang selv når du er på farten. Dersom du på den annen side planlegger å kjøpe Bitcoin bare for å holde dem som en investering, kan det være en god ide å bruke en hardware wallet eller en paper wallet som er sikrere.
Hvor store verdier du skal lagre
Når du først starter med krypto og det kanskje ikke er så store verdier inne i bildet betyr det også mindre hvilken bitcoin-lommebok du bruker, og da kan en brukervennlig custodial wallet passe. Ettersom du investerer større verdier kan det være lurt å heller bruke en hardware wallet eller en paper wallet med multisig-funksjonalitet for å sikre lommeboken ytterligere.
Brukervennlighet
Brukervennlige kryptolommebøker er ofte forbundet med custodial wallets, så da må man overveie risikoen med dette i forhold til hvor viktig en brukervennlig kryptolommebok er. Brukervennlighet er særlig viktig for nybegynnere, og det kan ofte være greit å bruke en mer brukervennlig lommebok i starten mens man fortsatt setter seg inn i ting.
Anonymitet
Anonymitet er viktig for noen. Det finnes kryptolommebøker som gir deg full anonymitet, mens andre krever at du oppgir identifiserende informasjon.
Støtte for andre kryptovalutaer
Mange kryptolommebøker støtter i dag en rekke forskjellige kryptovalutaer. Dersom du planlegger i forskjellige andre kryptovalutaer i tillegg til bitcoin kan det være en ide å sjekke om disse valutaene støttes av den lommeboken du vurderer.
Kryptobørser og andre steder du kan kjøpe Bitcoin
Selv om det finnes flere andre alternativer velger de fleste i dag å kjøpe bitcoin gjennom en av de mange tilgjengelige kryptobørsene. Det er en del du bør tenke på før du velger kryptobørsen du vil bruke. Nedenfor går vi gjennom de viktigste punktene.
Les mer: Oversikt over Kryptobørser
Begrensninger og restriksjoner
I mange tilfeller vil det være begrenset hvor mye du får lov til å kjøpe og selge uten en verifisert konto. Dette er noe man skal være særlig oppmerksom på ettersom håndhevingen av slike regler kan variere mye fra en kryptobørs til en annen.
Veldig mange av klagene du finner om plattformer for kjøp av Bitcoin på nettet handler om problemer i KYC-AML prosessen der folk ikke får verdiene sine ut fra kryptobørsen, eller der denne prosessen tar urimelig lang tid. Ofte kan dette komme av at kundene kommer over de begrensningene som kryptobørsen har satt. Kunden må dermed gjennom en kronglete, veldig tidkrevende og frustrerende prosess der det ofte etterspørres urimelige mengder privat informasjon før pengene overføres.
Mange plattformer har også restriksjoner på hvilke nasjonaliteter de har lov til å ha som kunder. Dersom du bruker en kryptobørs som egentlig ikke har lov til å selge til deg kan dette også bidra til å innebære risikoer som du kanskje bare finner ut når du vil ta pengene dine ut. Av ovenfor nevnte grunner kan det ofte være både lettere og tryggere å bruke en norsk eller europeisk kryptobørs dersom du planlegger å sette inn eller ta ut penger i fiat valuta.
Platformene med flest restriksjoner er de meglerhusene som tilbyr derivathandel med bitcoin. Dette er kontrakter som gir omtrent samme finansielle eksponering, men uten at kunden faktisk eier bitcoin. Du finner mer informasjon om de ulike metodene for å kjøp av bitcoin i artikkelen til kryptografen. Derivater er å regne som risikable investeringsprodukter og de brukes i hovedsak av mer avanserte/erfarne investorer.
Selve registreringsprosessen er langt mer komplisert og tidkrevende enn når man åpner konto hos en bitcoinbørs. Som et eksempel må disse selskapene spørre om erfaring, kunnskap og detaljert finansiell informasjon.
Typiske eksempler på derivatprodukter er kjøp og salg av bitcoin via såkalte CFD-er og turbowarrants.
Betalingsmetoder, gebyrer og kurs
Hvilke betalingsmetoder man kan bruke varierer mye mellom de forskjellige plattformene. Det er i dag vanlig å kjøpe kryptovaluta med andre kryptovalutaer, men samtidig må man jo starte et sted når man for første gang investerer i Bitcoin eller annen kryptovaluta. Mange kryptobørser aksepterer i dag kredittkort eller bankoverføringer for kjøp av bitcoin med fiat valuta.
Kjøp av kryptovaluta ved hjelp av kredittkort kommer med høye gebyrer, og det er derfor vanligvis mye billigere å bruke en bankoverføring. I tillegg koster det deg ofte litt å veksle om pengene dine mellom Kroner og Euro eller Dollar når du kjøper kryptovalutaen. Her har plattformer der du kan ha konto i norske kroner, og som du kan overføre penger til fra en norsk bank, en fordel.
Kursen til de forskjellige plattformene der man kan kjøpe og selge Bitcoin og andre typer kryptovaluta kan variere litt, men her er det viktig at du ser på det helhetlige bildet. Dersom kursen ser veldig god ut kan det hende du ender opp med å betale andre gebyrer, for eksempel når du tar ut eller setter inn penger på kryptobørsen.
Når du gjør transaksjoner med Bitcoin betaler du også såkalte “network fees”. Dette er betalingen for tjenesten til Bitcoin miners som håndterer transaksjonen din på blokkjeden. Hvor stort dette gebyret er kan variere en del alt etter hvor fort du ønsker at transaksjonen skal gjennomføres, og hvor stor trafikk det er på nettverket. Dette er en kostnad som må betales uansett hvor du kjøper eller selger Bitcoin.
Ryktet til plattformen
Hvor seriøse plattformene for handel med bitcoin er varierer mye. Det er for eksempel vanskelig å finne kryptobørser uten noen som helst negativ omtale på nettet, men her må man ta ting litt med en klype salt og se på hva hva eventuelle negative omtaler faktisk handler om.
Dersom du for eksempel ser omtaler om uløste saker der folk ikke får tatt pengene sine ut av kryptobørsen kan dette være et rødt flagg. Nesten like viktig som den negative omtalen er hvordan kryptobørsen behandlet omtalen. Dersom de tok tak i problemet og løste det fort og effektivt er dette naturligvis et veldig godt tegn.
Når negative omtaler skjer er også en viktig faktor. Kryptobørser har historisk sett, i likhet med kryptovalutaene som handles, hatt veldig store svingninger i aktivitetsnivå. Dersom klager du ser som handler om lang behandlingstid faller innenfor perioder med stor oppgang i kryptomarkedet kan dette ofte forklares med at kryptobørsen sine ressurser for kundebehandling i den samme perioden ble overveldet av det høye aktivitetsnivået, samtidig som mange uerfarne Bitcoin-brukere kom inn i markedet og trengte ekstra hjelp.
Meglere
Coinbase og Coinmama er eksempler på meglere der du kan kjøpe Bitcoin. Meglere kjennetegnes av at de selger Bitcoin til en pris som fastsettes av plattformen. Dette betyr at Bitcoin der er dyrere enn andre steder, men samtidig er det mye enklere å kjøpe Bitcoin gjennom en megler.
Sentraliserte Kryptobørser
Kraken, Bitstamp, BitMex eller Binance er tre kjente sentraliserte kryptobørser. Lignende norske kryptobørser der man kan handle med norske kroner inkluderer NBX og MiraiEX. Kort forklart setter kryptobørsene kjøpere og selgere i kontakt med hverandre, og fasiliterer kjøp og salg mot et lite gebyr. Mange sentraliserte kryptobørser tillater nå kjøp av Bitcoin med fiat valuta.
Desentraliserte Kryptobørser
Desentraliserte kryptobørser er teknologiplattformer som gjør det mulig å kjøpe og selge bitcoin og annen kryptovaluta gjennom smartkontrakter. En ulempe med desentraliserte kryptobørser er vanligvis at man ikke har mulighet til å kjøpe Bitcoin med fiat valuta på en slik plattform.
P2P plattformer
P2P plattformer er plattformer som tilrettelegger for kjøp og salg mellom individuelle personer som handler seg imellom. Her kan betalingen gjøres ved en direkte pengeoverføring mellom de to partene, eller til og med ved at kjøper og selger møtes ansikt til ansikt for en transaksjon i kontanter. To eksempler på P2P plattformer er Paxful og LocalBitcoins.
Kjøp direkte fra privatpersoner
Du kan kjøpe bitcoin fra privatpersoner uten at du trenger å betale gebyrer, med unntak av network fee, for transaksjonen. Dersom du kjøper Bitcoin fra en person du ikke kjenner bør du være forsiktig med denne typen transaksjoner, og det kan være lurt å forlange at man mottar Bitcoins før man betaler, eller at man i det minste møtes ansikt til ansikt for transaksjonen, og vet hvem man handler med.
OTC Meglere
OTC(over the counter) meglere er meglere som tilbyr tjenestene sine spesielt tilpasset til kunder som kjøper store mengder Bitcoin, ofte starter transaksjonene på $10,000 eller mer. På grunn av det store volumet kan man her vanligvis få bedre betingelser enn det man får hos en vanlig megler eller en kryptobørs.
Bitcoin minibanker
Bitcoin-minibanker (Bitcoin ATMs) er maskiner der du kan kjøpe Bitcoin for fiat valuta i form av kontanter. Mange Bitcoin-minibanker er bare laget for å kjøpe Bitcoin, mens andre også kan brukes til å selge. Husk å gjøre deg kjent med gebyrene for transaksjonen før du bruker en Bitcoin-minibank
Det koster å kjøpe Bitcoin – slik betaler du
Hvor mye det koster å kjøpe Bitcoin påvirkes av flere faktorer. Det viktigste er markedsprisen for Bitcoin. Det andre er Bitcoin network fees, som bestemmer hvor mye en Bitcoin transaksjon(flytting av Bitcoin) koster. På toppen av dette kommer alle gebyrer og lignende som betalingsløsningen og plattformen som formidler kjøpet ditt skal ha. Det kan være stor forskjell på kostnader, fordeler og ulemper mellom de forskjellige alternativene. Under gir vi deg en liten innføring i de forskjellige alternativene.
Kredittkort og PayPal
Kredittkort er en relativt vanlig betalingsmåte for å kjøpe Bitcoin, og det er vanlig at kryptobørser og meglere lar deg kjøpe Bitcoin med kredittkort. En av de største ulempene med å kjøpe Bitcoin med kredittkort er at det er dyrt. Hovedgrunnen til at det koster så mye å kjøpe Bitcoin med kredittkort er fordi selgeren tar høyde for “chargebacks”.
Chargebacks betyr at kjøperen klager på kjøpet til Visa, MasterCard, PayPal eller lignende, og krever pengene refundert. I disse tilfellene vil det være vanskelig å få bevis, så selgeren får ofte instruksjon om å betale tilbake pengene til kjøperen. Dermed kan uærlige kjøpere ende opp med å sitte igjen med både Bitcoin og penger.
I den senere tid har PayPal tilrettelagt for å kunne holde kryptovaluta i PayPal kontoen sin. Dette er for tiden bare tilgjengelig i USA og noen få andre markeder, men det vil snart tilbys mer bredt, og kan forventes å løse mye av problematikken rundt chargebacks for PayPal.
Bankoverføring
Den billigste måten å betale for Bitcoin er vanligvis bankoverføring ettersom man her ikke har de samme problemene med chargeback risiko. En av ulempene med bankoverføring er at dette tar lengre tid enn kjøp med kredittkort.
Kontanter
Dersom du gjør Bitcoin transaksjonen din ansikt til ansikt kan det være aktuelt å betale for transaksjonen i kontanter. Her er det naturligvis viktig å ivareta sin egen sikkerhet dersom man handler med en ukjent selger, og for eksempel heller møtes på et offentlig sted i stedet for å møtes med tusenvis i kontanter i ei mørk bakgate.
KYC og AML
I disse dager er det stadig vanligere at du blir bedt om å oppgi mye personlig informasjon når du kjøper Bitcoin. Dette er et resultat av at Bitcoin og andre kryptovalutaer har blitt mer etablerte og sees i dag som en naturlig del av finansmarkedet.
Seriøse kryptobørser og meglere har derfor i dag lignende regler som det banker og andre finansinstitusjoner har når det gjelder KYC(Know Your Customer) og AML(Anti Money Laundering) for å beskytte seg mot situasjoner der de kan beskyldes for hvitvasking av penger og lignende.
Når det er lurt å kjøpe Bitcoin, og hvor mye man bør kjøpe
Historien har så langt vist oss at det alltid er lurt å kjøpe Bitcoin. For de som er mest interesserte i å spekulere i markedets svingninger kan det hende at timing er viktigere, men for de som hovedsaklig kjøper Bitcoin som en langsiktig investering er egentlig svaret sannsynligvis så fort som mulig. Bitcoin er nemlig en begrenset ressurs, og er derfor designet for å stige i verdi. Dette betyr at så lenge flere og flere interesserer seg for Bitcoin og kjøper Bitcoin vil prisen fortsette å stige.
For mange er spørsmålet om når det er lurt å kjøpe Bitcoin et personlig spørsmål om hvor mye risiko man ønsker å ta på seg, og hvor solid økonomi man har. Man bør aldri investere mer penger i Bitcoin enn det man har råd til å tape.
Risikoer med Bitcoin
Selv om bitcoin er den eldste, mest anerkjente kryptovalutaen er Bitcoin er det å kjøpe Bitcoin ikke uten risiko. I avsnittet under går vi inn på noen av de viktigste risikoene med å investere i Bitcoin, hvor seriøse vi tror disse er, og hvordan man eventuelt kan sikre seg mot disse.
Politisk risiko
Siden Bitcoin åpnet debatten rundt kryptovaluta som er utenfor nasjonalstater sin kontroll har politisk risiko alltid vært en faktor som Bitcoin investorer har vurdert. I de tidligere dager var dette sett på som en mye større risiko ettersom Bitcoin fortsatt var lite brukt og bare hadde støtte innen spesielle interessegrupper. Da var det forsåvidt også flere land der myndighetene prøvde, uten nevneverdig suksess, å kvitte seg med Bitcoin-handel.
I dag er det vanlig blant investorer av alle typer å investere i Bitcoin, og med en total markedsverdi på rundt 1,200 milliarder amerikanske dollar er det mange som nå sier at Bitcoin er for stort til at regjeringer har muligheten til å stoppe fremgangen til Bitcoin.
Dette betyr fortsatt ikke at det å eie Bitcoin trenger å være uten politisk risiko. I noen land prøver myndighetene fortsatt å motarbeide Bitcoin. Forskjellen i dag er at disse ikke lenger er en trussel mot selve Bitcoin, men som eier av Bitcoin eller annen kryptovaluta kan du noen jurisdiksjoner ende opp på kanten av loven.
I Norge er Bitcoin godkjent som en verdigjenstand, og det er derfor veldig lite politisk risiko forbundet med investering i Bitcoin i Norge.
Miljøvern-risiko
Over de siste årene har det blitt stadig mer fokus på energibruken til Bitcoin. Dette er fordi Bitcoin transaksjoner er veldig energikrevende. I Kina er dette en av de offisielle grunnene til at man noen steder i Kina planlegger å forby Bitcoin mining. Mange spekulerer likevel i om kina sine angrep på Bitcoin kanskje har mer å gjøre med det at Kina holder på med å introdusere sin egen statlige digitale valuta, og ønsker at denne skal ha minst mulig konkurranse.
Uansett er Bitcoin sitt energiforbruk bekymringsverdig, og kan etter hvert være en av faktorene som har potensiale til å gjøre Bitcoin mindre populær i fremtiden. I dag arbeides det på spreng med å redusere energiforbruket til Bitcoin, og det finnes lovende initiativer, slik som for eksempel “Lightning Network” som kan bidra til å redusere energiforbruket til Bitcoin.
Lightning Network har også den tilleggsfordelen at det også øker skalerbarheten og reduserer transaksjonsprisen når man bruker Bitcoin.
Skatter og avgifter
En av de risikoene man skal være oppmerksom på i Norge er at man, dersom man ikke er forsiktig, kan ende opp med å bryte skattereglene. Dersom man har kjøpt, solgt eller minet kryptovaluta må man melde fra om dette i skattemeldingen. Du kan lese mer om hvordan du verdsetter, rapporterer og betaler skatt for Bitcoin her på sidene til Skatteetaten.
Teknologiske risikoer
Bitcoin er i dag blant de aller sikreste teknologiene som finnes. På grunn av det store nettverket til Bitcoin vil det trenges utrolig store ressurser for å på noen måte kunne manipulere en Bitcoin transaksjon, og Bitcoin regnes for eksempel for å være sikrere enn de sentraliserte systemene man finner i banker.
På teknologisiden er det kanskje kvantedatamaskiner som er den største risikoen for Bitcoin. Spesielt interesserte kan lese mer om dette i denne artikkelen fra Deloitte. Konklusjonen er at slik som Bitcoin nettverket er i dag kan kvantedatamaskiner bli en trussel til rundt en fjerdepart av alle Bitcoins. Det finnes likevel ting som kan gjøres for å redusere denne risikoen.
Uansett er brukbare kvantedatamaskiner fortsatt mange år unna, og den dagen kvantedatamaskiner blir tilgjengelige er det store sjanser for at bankene sine sikkerhetssystemer, slik som de er i dag, ville bli et mye lettere mål.
Hacking
Bitcoin er veldig praktiske i og med at de er lette å ta med seg. De gir deg også komplett kontroll over verdiene dine. Samtidig er det da også du som har det fulle ansvaret for sikkerheten til dine Bitcoins. Du har ingen bank eller kredittkortselskap som du kan klage til dersom uvedkommende kommer seg inn på kontoen din, og dersom pengene dine er tapt er de tapt for alltid. Du har ingen bankgaranti eller andre sikringer. Det finnes mange eksempler på individer og organisasjoner som har mistet Bitcoins som resultat av hacking.
Markedsrisiko
Markedsrisikoen med Bitcoin henger naturligvis sammen med alle de temaene som diskuteres ovenfor, men den påvirkes også i stor grad av andre ting som skaper svingninger i markedet. Historisk sett har bitcoin hatt store svingninger, og dersom du har kommet inn på feil tid kan du oppleve at verdien av dine bitcoin går drastisk ned på kort sikt.
Samtidig har Bitcoin generelt sett hatt en utrolig vekst siden den ble introdusert i 2008. Bitcoin er designet for å være en deflasjonsvaluta med begrenset mengde tilgjengelig. Dette betyr at så lenge etterspørselen ikke reduseres er det heller ikke mulig for Bitcoin å synke i verdi på lang sikt.
Tap av Private Key
Hvor var nå den papirlappen med passordet?? En av de største risikofaktorene med Bitcoin, som ofte undervurderes, er deg selv. Ifølge en studie gjort av Wall Street Journal i 2019 var rundt 20% av alle Bitcoins som er utstedt tapt for alltid. Mange I dag er disse “mistede” Bitcoins verdt totalt rundt 240 milliarder USD. Dette forteller oss at når det gjelder Bitcoin er det ofte seg selv man må skylde på.
Det å miste sin private key kan være lettere enn man skulle tro. Brant huset ned med passordet ditt inni? Hadde du det i en lommebok eller bag som ble mistet eller stjålet? Ble passordet spist av hunden din? Disse er alle kanskje ting som virker urimelige når man setter opp Bitcoin-lommeboken sin, men de rareste ting skjer hver eneste dag rundt omkring i verden.
Med bitcoin er det deg selv som har ansvaret, men det finnes måter å sikre seg på. Du kan for eksempel ha en lommebok med tre signaturer som kan spres forskjellige steder, som kan åpnes med 2 av signaturene. For eksempel en i lommeboken, en i safen din hjemme i huset, og en siste i reserve som oppbevares hos en god venn.
Dersom lommeboken din blir stjålet ute på byen, kan du dermed få den signaturen du trenger fra kompisen din for å få tilgang til pengene dine. Dette forsikrer også at den som stjal lommeboken din ikke kan få adgang til pengene dine ved hjelp av den stjålne signaturen.
Nøkkelpunkter
- Før du kan kjøpe Bitcoin trenger du en Bitcoin wallet der du kan sende den til. Hvilken du først velger er mindre viktig ettersom du når som helst kan endre dette
- På grunn av at Bitcoin er en deflasjonsvaluta så er det aldri for tidlig, eller for sent, å kjøpe Bitcoin. Generelt sett antas Bitcoin å stige i verdi i overskuelig fremtid
- Når du kjøper Bitcoin vil du som regel komme best ut av det dersom du bruker bankoverføring
- Bitcoin er ikke risikofritt, og du bør ikke investere mer i Bitcoin enn du kan tåle å tape
- Du bør huske på å sjekke skattereglene på sidene til Skatteetaten når du investerer i Bitcoin
Ofte stilte spørsmål om å kjøpe Bitcoin (BTC)
Når bør jeg kjøpe Bitcoin?
Dette kommer i stor grad an på situasjonen din og hvorfor du kjøper Bitcoin. Dersom du kjøper Bitcoin for kortsiktig gevinst bør du analysere markedet for å finne ut når prisen når et lavt punkt. Dersom du derimot kjøper Bitcoin som en langsiktig investering er svaret sannsynligvis så fort som mulig.
Hvor kan jeg kjøpe Bitcoin?
Du kan kjøpe Bitcoin hos meglere, på sentraliserte eller desentraliserte kryptobørser, fra OTC meglere, gjennom P2P nettverk, direkte fra privatpersoner, eller gjennom Bitcoin-minibanker. Du finner mer informasjon om hvert av disse alternativene i denne artikkelen.
Hvor mye Bitcoin bør jeg kjøpe?
Hvor mye Bitcoin du bør kjøpe kommer an på økonomien din og villigheten din til å ta risiko. Husk at Bitcoin fortsatt regnes som en risikabel investering, så kjøp aldri Bitcoin for mer penger enn det du kan tåle å tape i din økonomiske situasjon.
Hvilken Bitcoin wallet bør jeg velge?
For mindre transaksjoner og for nybegynnere anbefales en Bitcoin-lommebok som drives av en tredjepart. Denne typen lommebok er ofte mer brukervennlig. Samtidig er den mindre sikker enn for eksempel hardware-wallets eller papir-wallets med multisig funksjonalitet, som anbefales for sikring av større verdier. Du kan lese mer om bitcoin-lommebøker i denne artikkelen.
Hvordan bør jeg betale for mine Bitcoin?
Den beste og sikreste, og samtidig billigste måten å betale for Bitcoins er vanligvis å bruke en kryptobørs eller en megler der du kan betale med bankoverføring. Om du kan gjøre transaksjonen uten å måtte veksle om fra kroner kan dette også være en fordel, men her må du ta i betraktning den totale kostnaden.
Hva er risikoene med å kjøpe Bitcoin?
Bitcoin er en risikabel investering. Verdien på Bitcoin er ikke basert på annet enn folk sin tiltro til Bitcoin. Dersom folk plutselig mister troen på Bitcoin kan du risikere at verdien går til null. I tillegg er det mange som har mistet sin private key, og dermed mistet tilgangen til sine Bitcoins uten at noen kan hjelpe dem med å få disse tilbake.